ANNONSE:

Italias havsnære hemmeligheter

Hit vil vi reise nå.

Publisert Sist oppdatert

Ferier ved et solfylt italiensk hav er det mange drømmer om. Ikke så rart, her venter fantastisk mat, genuine landsbyer, vakker natur og nydelige strender. Vil du unngå å trenges med alle andre som lengter etter det samme, velg gjerne en av perlene ved havet som fortsatt er relativt ukjente for folk flest. Og du kan strekke ferieperioden litt lengre – sommeren er lang i Italia. Her er fem hete tips!

Procida - med en duft av havet

Procida er den minste av øyene i Napolibukten og akkurat det rette stedet for deg som drømmer om autentisk italiensk middelhavsidyll med levende lokale tradisjoner. På øya – som var innspillingsstedet for den uimotståelige filmen «Il Postino» – tar du dagen som den kommer. I den lille fiskerlandsbyen Marina di Corricella, med sitt virvar av pastellfargede hus knyttet sammen av trapper og smug, går livet videre som det har gjort i århundrer. Finn din badebukt eller ditt utkikkspunkt, og nyt solen, duftene og stillheten.

I motsetning til det rolige landsbylivet ved havet, var Procida også Italias kulturelle hovedstad i 2022. For å unngå en overdreven turismeendring ble det utviklet programmer og aktiviteter i samarbeid med øyboerne. Et av stedene for mange kulturelle aktiviteter og kunstutstillinger er Palazzo d'Avalos, en imponerende festning med utsikt over havet på det høyeste punktet på øya. Den større øya Ischia ligger like ved og er en fin kombinasjon med sine varme kilder, idylliske ruter for å gå turer, vakre byer og det finnes også et større utvalg av hoteller.

Les mer her.

Marzamemi - italienernes hemmelighet

På sørspissen av Sicilia, der det blå vannet møter lyse kalksteinsklipper, ligger en bedårende fiskerlandsby. I Marzamemi er Piazza Margherita fylt med utekafeer om sommeren, og i smugene i landsbyen tilbyr lokale håndverkere vakkert malt keramikk og kunstferdig lærverk.

Fra Marzamemi kan du gjøre en rekke spennende utflukter. Små barokkbyer som Noto og Modica glimrer med sin enestående arkitektur, og i sistnevnte får man også mettet søtsuget. Her er sjokoladetradisjonene lange og butikkene sprer aromaer av kardemomme, sitron, rødvin, mynte, kanel og pistasjnøtter.

Langs kysten lokker Vendicari-reservatet med fine stier og noen av de vakreste strendene. Flere fine naturopplevelser venter i den milelange ravinen Cavagrande del Cassibile hvor elven som slynger seg er kantet med naturlige kalksteinstrapper å svømme fra. En båttur rundt øya Isola de Capopassero, trekkfuglenes favorittstopp på vei til Afrika, gir luftighet på en varm dag. På de milde kveldene kan du nyte mange måltider med mye sjømat og deilige forrettsbuffeer med mange vegetariske innslag, ofte med solmodne tomater fra nærliggende Pachino.

Les mer.

Gennargentu - fantastisk natur og romantiske strender

Italias nest største øy byr på sol og salte bad, og alt fra luksusresorter til ren villmark. Naturen er ofte dramatisk og til tider karrig, men strendene som rammer den inn er fantastisk innbydende. Midt på den jomfruelige østkysten finner du området Golfo di Orosei, 40 km med strender og bukter for en hel sommer. Gennargentu nasjonalpark strekker seg innover i landet, et nesten uberørt naturområde som byr på fortryllende naturopplevelser til fots eller kanskje på hesteryggen. De romantiske strendene med myk sand, glatte klipper, stalagmittgrotter og turkist, klart vann nyter du best i mai-juni eller september. Cala Mariolu og Cala Fuili er to av strendene du sannsynligvis vil besøke.

Historie og arkeologi, tradisjoner og håndverk spiller en sentral rolle på Sardinia, og kjøkkenet er både spennende og aromatisk. I disse områdene står culurgiones ofte på menyen: vakkert sammenvevd ravioli, rik duft av hvitløk og mynte. Den antioksidantrike regionale vinen Cannonau, passer godt til.

Les mer.

Po-deltaet - oasen i enden av veien

Deltaet der elven Po renner ut i Adriaterhavet er ukjent land for folk flest. I naturreservatet der møtet mellom ferskvann og saltvann spiller hovedrollen, kommer du deg dit til fots, på fine sykkelstier eller med båt. Her er det store muligheter for fugletitting og seiling, kanopadling, vind- og kitesurfing. Naturparken har også milevis med myke, gylne sandstrender som møter et stille og grunt hav – perfekt for en familieferie. Po-deltaets byer og fiskelandsbyer beholder fortsatt sin genuine sjarm og lokale tradisjoner, som for eksempel ålefisket, som avsluttes med en stor ålefestival hver høst.

Lagunebyen Comacchio går også under navnet "lille Venezia" for sine kanaler, broer og vakre arkitektur. Gå heller ikke glipp av en tur til UNESCO-byen Ferrara - kanskje på sykkelsetet? Fra kysthotellene i deltaets nærområde kan du også enkelt besøke de fine kulturbyene Bologna, Modena og Ravenna, hver med sin egen unike karakter. Emilia Romagna-regionen er rikt velsignet med gastronomiske tradisjoner. Besøk oste- og skinkeprodusenter, prøv ekte balsamicoeddik, lær hvordan du lager tortellini – og nyt!

Les mer.

Cilento - strandliv med historisk vingespenn

Idylliske strender, pittoreske landsbyer, spennende arkeologi og grønne fjell gjør Cilento til et av de mest innbydende områdene i Italia. At det er et relativt ukjent område for turister gjør ikke saken verre.

Nasjonalparken Cilento e Vallo di Diano ligger litt sør for Napoli og byr på en fin kombinasjon av kultur, naturaktiviteter og late dager ved sjøen. Cilento er også et av stedene som Unesco lister opp som fødestedet til det gunstige middelhavsdietten, og innbyggerne lever et langt og godt liv. Følg de sikksakkende middelalderveiene gjennom nasjonalparken, med sikte på for eksempel høytliggende Castellabate med middelaldersjarm og uforlignelig utsikt. Havner og strender finner du i koselige Santa Maria di Castellabate like nedenfor.

Utgravningene av den antikke byen Paestum et steinkast fra sandstrendene er et must for alle som er interessert i historie, og rundt Palinuro og Scario er det skjulte viker for båtturer. Er du heldig kan du også finne en folkefest, som for eksempel «Til bords med prinsesse Costanza», som arrangeres i august hvert år.

Les mer.

Du finner generell info og flere italienske tips her.

Powered by Labrador CMS